ASR – Asociația Samaritenilor din România

‘’Să fim împreună în lupta pentru viață’’ – Colectare de fonduri pentru copii bolnavi de leucemie

Membrii fondatori ai Asociației care lucrează la Ambulanța SAMARITANUS, în luna decembrie a anului 2010 s-au confruntat cu o situație specială. Au transportat o fetiță de 10 ani bolnavă de leucemie la domiciliu de la spitalul județean secția hemato-oncologie pediatrică, fiind în perioada sărbătorilor de iarnă în preajma Crăciunului au întrebat fetița ce dorește să îi aducă ‘’Moșul’’, răspunsul fetiței a fost ‘’RIDURI’’. Impresionați de profunzimea răspunsului ne-am concentrat atenția asupra acestor copii bolnavi tratați în clinica de hemato oncologie pediatrică.

În luna mai 2011 împreună cu actori de la Teatrul Național am creat un moment artistic în incinta spitalului numit ‘’Clinic Clown’’ pentru copii internați la clinica de pediatrie.

În urma acestui eveniment am purtat discuții cu doamna profesor doctor Baghiu Despina , șef Clinica de Hemato Oncologie Pediatrică, care a povestit ce lipsuri au în tratamentul acestor copii. Lipsa unor paturi speciale și echipamente medicale.

Pentru a acoperi o parte din aceste lipsuri împreună cu conducerea Teatrului Național am organizat un eveniment caritabil de colectare de fonduri.

În 13 decembrie a avut loc spectacolul de teatru ‘’Căsătoria‘’ de Gogol, în urma căruia s-au adunat 4900 de lei.

Suma în totalitate a fost predată de către avocat și notar public

care au fost supervizori ai corectitudinii colectării și predării sumelor, Asociației Împreună pentru Copii cu Cancer.

Ambulanța SAMARITANUS a asigurat transportul echipamentelor cumpărate de către Asociația Împreună pentru Copii cu Cancer, din Marea Britanie prin plata Costurilor acestui transport efectuat de către firma Dacoda din București . Valoarea transportului a fost de 1369.21 lei, fiind acoperită în totalitate de Ambulanța Samaritanus.

’Tabăra de vară SAMARITANUS’’ Proiect cultural educativ

Nevoia de apartenență și dorința de identificare cu un grup o simte fiecare individ, încă de la cele mai fragede vârste.

Astfel echipa samaritenilor din Târgu Mureș în colaborare cu Sandra O’Connor doctor în medicina comportamentală și Angela Săplăcan muzeograf, au demarat două proiecte de tabără de vară destinate copiilor.

Modalitatea de abordare este prin joc și artă, copii având prin intermediul unor activități antrenante și distractive, beneficiul unei terapii cognitiv comportamentale, structurată pentru a oferii o bună integrare socială și fundațiile unei comunități armonioase.

Cu ajutorul cadrelor didactice Onica Felicia învățătoare la Școala Generala Cerghizel, Giurgea Gabriela educatoare la Școala Generală Cerghizel, Gyulai Rodica profesoară la Gimnaziul „Romulus Guga” Târgu Mureș, Sava Letiția profesoară la Școala Generală Nr. 7 Târgu Mureș și Butiurcă Adela profesoară la Gimnaziul „ Liviu Rebreanu” Târgu Mureș am reușit să capacităm un număr de 50 de copii participanți , aparținând instituțiilor școlare mai sus menționate.

„Să hoinărim prin muzeu” se încadrează în domeniul cultural educativ și de inserție socială, iar tipul de educație este cea care valorifică patrimoniu cultural material și imaterial ale Muzeului Județean Mureș, vizită la Ambulanța Samaritanus, unde copii au învățat să acorde primul ajutor și ce înseamnă să fii voluntar, vizită la Palatul Culturii, vizită la Platoul Cornești, vizită în cetatea Târgu Mureș, vizită la Teatrul Național.

Împreună pentru viaţă”-Spectacol umanitar în beneficiul Laurei Câmpean

Datorită notorietăţii evenimentelor caritabile organizate în anii precedenţi, mama Laurei Câmpean a venit cu solicitarea de a-i ajuta fiica, diagnosticată cu tumoră cerebrală, care necesita intervenţie chirurgicală în Finlanda.

Sub sloganul „Împreună pentru viaţă” organizăm un spectacol de strângere de fonduri, pentru a fi donate în totalitate Laurei Câmpean, bani destinaţi pentru a acoperii cheltuielile de transport în Finlanda.

În demersul nostru s-au alăturat artista Kovacs Nori din Ungaria, care a susţinut benevol un spectacol alături de artişti ai Ansamblului Artistic Mureşul. Evenimentul este susținut și de Primăria Târgu Mureș printr-un parteneriat public privat.

‘Săptămâna Samaritenilor’’

Responsabilitatea socială este cel mai important indicator al valorilor pe care le avem în societatea noastră. Eforturile serviciului nostru de Ambulanţă împreună cu Asociaţia Samaritenilor din România sunt concentrate asupra oamenilor din judeţul Mureş, pentru nevoile lor sociale. Lucrăm pentru o mai bună calitate a vieţii, siguranţă socială şi sănătate.

Propunem pentru luna Decembrie, sub sloganul „Să fim împreună în lupta pentru viaţă”, să ajutăm ”Asociaţa Sfânta Elisabeta„, care are în funcţiune autorizată cantina socială, să obţină fondurile necesare pentru hrana celor asistaţi .

‘SOS SURZI’’

Se cunoaște în toate țările europene faptul că problema accesului surdo-muților la apelul de urgență este o misiune cu impact social major. Pentru a stopa discriminarea, la nivel politic s-a adoptat Declarația Scrisă nr. 35/2011 semnată de un număr record de 480 de membrii ai Parlamentului European, care obligă statele semnatare să asigure accesul la apelul de urgență și prin mesaje text, nu doar prin apel vocal, sistem care ar rezolva accesibilitatea surdo-muților la apelul de urgență. Nici o țară nu a reușit până în acest moment să rezolve această discriminare.

În acest context ASR a demarat un proiect prin care să fie folosită aplicația SOS Surzi dezvoltată de Varga Zsigmond și inginerul IT Daniel Cândea  care este un sistem de comunicare și avertizare în timp real, ce se încadrează în standardul Total CONVERSATION- Sign, Type and Speak, sistem ce asigură autonomia unei persoane cu deficiențe de auz și vorbire în a solicita ajutor de urgență independent prin mesaje generice predefinite. Mesajele predefinite sunt specifice fiecărei situații de urgență, conțin informații vitale despre sănătatea utilizatorului cât și locația acestuia.

Pentru a implementa proiectul SOS Surzi la nivel național au fost semnate protocoale de funcționare între Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ambulanța Samaritanus pentru dispecerizarea apelurilor, și cu Asociația Surzilor din România. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății nu au fost de acord cu demararea proiectului.